Stručný návod k dlouhodobému investičnímu produktu

9. 4. 2024 | Vstoupit do diskuze

Všichni dobře víte, že od letošního ledna odstartovala nová strategie, jak se Češi mohou zabezpečit na stáří díky dlouhodobém investičnímu produktu. Zjednodušeně řečeno došlo k aktualizaci a doplnění stávajících státních stimulů, které by měly občany více motivovat k zajištění klidného „finančního“ stáří. Pojďme se díky investičnímu specialistovi Marcelovi Vanduchovi na DIP podívat z praktického hlediska. Stáhnout si můžete také jednoduchou kalkulačku pro DIP a DPS umožňující srovnání výhod.

Stručný návod k dlouhodobému investičnímu produktu

Připomeňme, že aktuálně je možné státní zvýhodnění využívat v těchto čtyřech produktech:

  • DPS – doplňkové penzijní spoření
  • DIP – dlouhodobý investiční produkt
  • IŽP – investiční životní pojištění
  • LTCI – pojištění dlouhodobé péče (anglicky long-term care insurance)

Zatímco IŽP a DPS prošly jen úpravami parametrů, DIP a LTCI jsou zcela nové možnosti, u nichž jsou nabízena státní zvýhodnění. IŽP a LTCI mají primárně sloužit na zajištění ve smyslu pojištění, nikoli spoření či investování prostředků.

V tomto článku se zaměříme především na využití DIP jako „produktu“ vhodného pro pravidelné dlouhodobé odkládání finančních prostředků.

DIP je sejf

DIP ve skutečnosti není produktem, ale jde pouze o „evidenční schránku“, pod kterou lze evidovat státem regulované investiční/vkladové produkty (spořicí/termínované účty, obchodovatelné dluhopisy, podílové fondy, ETF, investiční cenné papíry, které jsou přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu, popř. trzích vedených v seznamu ČNB).

Kdo ho může nabízet?

DIP mohou nabízet pouze státem regulované instituce, které musí jeho poskytování oznámit ČNB. Například banka, spořitelní a úvěrní družstvo, obchodník s cennými papíry nebo investiční společnost.

Základní parametry

U DIP existuje možnost daňového odpočtu až 48 tisíc Kč za rok. Dále se nabízí možnost uplatnění daňových odpočtů na straně zaměstnavatele až 50 tisíc Kč za rok. Pro uplatnění daňových odpočtů musí vklady v DIP zůstat do 60 let věku investora/střadatele, zároveň je potřeba dodržet minimální dobu trvání smlouvy (120 měsíců).

Pro koho je vhodný?

Pro všechny klienty, kteří se chtějí dostatečně a dlouhodobě finančně zajišťovat na klidné a bezstarostné stáří a zároveň využívat daňového zvýhodnění, případně i příspěvku zaměstnavatele.

Hlavní výhoda

Hlavní předností DIP je výrazně širší prostor pro možnosti kvalitnějšího investičního řešení než např. v DPS. V dlouhodobém investičním procesu jde o nejzásadnější parametr, protože při vhodně zvolené strategii je možné se „na stáří“ zajistit mnohem lépe než při využití jiných státem podporovaných alternativ. V dlouhém čase může jít i o milionové rozdíly.

Slabina DIP

Nejzásadnější nevýhodou DIP může být paradoxně široká nabídka investičních možností, které když nebudou kvalitně nastaveny a řízeny v čase – pak v některých případech mohou zvýšit riziko možné ztráty investovaných prostředků. Typicky například investor do jednotlivých akcií může v určité fázi generovat nadprůměrnou výkonnost, ale při neefektivní správě portfolia v rámci různých tržních situací nemusí být v dlouhodobém procesu zajištění dostačující.

Jaké státem zvýhodněné produkty preferovat?

Vždy jde o individuální nastavení jednotlivého klienta. Pokud bychom se měli zaměřit pouze na investiční možnosti, pak v dlouhodobém procesu je vhodné preferovat kvalitní investiční řešení v rámci DIP, kde je potenciál zajímavějšího zhodnocení než například u DPS. Na druhou stranu DPS nabízí možnost zisku státního příspěvku.

Naše doporučení

Obecným a základním doporučením z pohledu dlouhodobého investování je využít maximální státní příspěvek úložkou do DPS (tj. 1700Kč měsíčně). Pro daňový odpočet (až 4000Kč měsíčně), popřípadě pro příspěvek zaměstnavatele využívat kvalitně nastavené řešení v DIP. V rámci DIP je pravděpodobnější vyšší zhodnocení. Například v 30letém horizontu i průměrný výnos o  1% vyšší může znamenat více než milionový rozdíl v konečném efektu pro střadatele/investora.

Vhodné je také „diverzifikovat“ státní zvýhodnění, protože jde o dlouhodobý proces a je možné, že v některých případech může dojít k předčasnému výběru prostředků a při daném rozdělení mezi DIP a DPS nemusí střadatel přijít o obě státní výhody, o které by přišel například při směřování veškerých investic/úložek pouze do DPS.

Výše uvedené je obecné doporučení a u jednotlivých klientů bude docházet k individuálním nastavením dle jejich preferencí, vztahu k riziku, investičních horizontů, investičních prostředků, případně dle dalších investic mimo DPS a DIP.

Kalkulačka DIP a DPS pro srovnání produktů

Pro jednoduché pochopení výhod i nevýhod DIP a DPS i pro snazší rozhodnutí, jakou formu úspor zvolit, je pro vás připravený jednoduchý nástroj ve formě excelovské kalkulačky. Ta obsahuje celkem 3 varianty na jednotlivých listech. Listy dále obsahují i mnoho vysvětlivek v příslušných buňkách na objasnění výpočtů a způsobu vyplnění.

  • DIP a DPS kalkulačka: kde je možné porovnávat jednotlivé produkty, či jejich kombinace na základě dat, která uživatel zadá (je možné měnit zhodnocení, poplatky i jejich strukturu)
  • DIP a DPS srovnání: kde je možné zvolit předdefinovaná řešení (například investice v kostce) pro DIP a DPS a srovnat je – zhodnocení a poplatky odpovídají dané strategii
  • DIP rozdělení: kde je možné si poskládat investiční strategii DIP z vícero produktů a vidět výsledné zhodnocení a daňové úlevy – tedy situace, když by klient měl víc různých smluv pod DIP

KALKULAČKU NAJDETE ZDE

Pro přesné počítání daňové úlevy je nutné vyplnit list „Kalkulačka čistého příjmu” s informací o klientově hrubé mzdě.

 

 

1

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: